Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцувалите в едно от Седемте рилски езера ще бъдат глобени

Снимка: bg.wikipedia.org

Ще бъде наложено наказание за непозволено влизане на хора в едно от Седемте рилски езера. Танцьори, участвали във филмови снимки, за нагазили във водите на езерото "Близнака". Санкцията ще бъде наложена на организатора на събитието - Фондация "Нашият дом е България". Пред "Хоризонт" директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов обясни защо влизането в рилските езера е забранено: 

"Самото мероприятие беше съгласувано да се проведе на езеро "Бъбрека". Явно, докато е протичала същинската  част, някаква група се е отцепила вероятно и на свое своеволие са направили снимки в езеро "Близнака". Групата е със сигурност от участниците в мероприятието, тъй като те са с носии. Това навлизане в езерата, ако се извършва  от всеки един, води до замърсяване, отлагане на наноси вътре. Другото, което може да причини е замърсяване с бактерии".

За юридически лица, каквото е въпросната фондация, законът предвижда имуществена санкция на стойност до 10 000 лв.. За физически лица глобата е до 5 хиляди лева. Засега няма отговор от фондация "Нашият дом и България". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени