Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Кризата в Турция може да повлияе негативно и върху български компании

Снимка: архив

Кризата в Турция може да повлияе негативно и върху българските компании, които изнасят стоки към южната ни съседка, предупреждават анализаторите от Кофас. Според предварителните данни на Националния статистически институт за първото полугодие – 22% от износа на България за страни извън Европейския съюз е именно към Турция.

Заради срива на турската лира и общата икономическа несигурност в страната част от местните компании вероятно ще пренасочат паричните си потоци, предупреждават анализаторите. Това означава, че може да се стигне до забавяне на плащания към търговски партньори, включително и български компании. Възможно е също така да се стигне до намаляване на поръчките от страна на турските компании.

Анализаторите припомнят, че турската лира за кратко време загуби 34% от стойността си спрямо американския долар, стигайки до рекордно ниското ниво – 5.09 за 1 долар. Истанбулската борса отбеляза спад с повече от 2,5%.

Потребителските и производствените цени в Турция растат с много висока скорост, което може да доведе и до рекордни нива на инфлацията. Съчетано с общото забавяне на турската икономика, това може да доведе до множество проблеми за местните компании – съответно и за чуждите им партньори, допълват експертите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна