Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След среща на депутати от БСП с Националния съвет на трудово-производителните кооперации в България стана ясно:

Поредният вариант на Закона за хората с увреждания ще бъде обсъден в МС в петък

На срещата социалистите представиха проекта си за управленска визия
Снимка: БГНЕС

Поредният вариант на Закона за хората с увреждания ще бъде обсъден в петък в Министерски съвет. Това стана ясно след среща на депутатите от БСП Крум Зарков и Атанас Зафиров с Националния съвет на трудово-производителните кооперации в България. 

От БСП ще използват експертния опит на ТПК относно развитието на социалната икономика и насърчаването на кооперативната дейност, която има за цел да интегрира хората с увреждания. Предстоят поредица от конкретни работни срещи, за да бъдат обсъдени законодателни мерки в областта на данъчната политика. Депутатът от БСП Крум Зарков поясни:

"Основен ключ в икономическата алтернатива, която предлагаме ние от БСП, ще бъдат кооперациите, като качествено друг тип на икономиката. Не икономика, която работи за няколко човека, а икономика, която работи за хората, които създават. И затова и намерихме страшно много допирни точки между нашата визия и политиките, борбите, битките на трудово-производителните кооперации. Политика, която създава работни места тук в България".

Стилиян Баласопулов, председател на Националния съвет на ТПК, настоя и за повече стимули и за работодателите:

"Тъй като концепцията, освен специализираните предприятия и кооперации, да се ангажират и работодателите, които да се направят дори квоти и те да приемат хора с увреждания. Но бизнесът не може да бъде накаран силово да приеме човек за работа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна