Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещеници насилвали сексуално над 1000 деца, сочи доклад за католическата църква в САЩ

Свещеници са насилвали сексуално повече от 1000 деца. Тези констатации показа доклад за католическата църква в Съединените щати. 

В мащабен скандал е въвлечена католическата църква в щата Пенсилвания. Смята се, че стотици свещеници са извършвали сексуално насилие над повече от 1000 деца от 40-те години на миналия век досега, а висши служители в църквата, включително действащият архиепископ на Вашингтон са прикривали техните деяния. Това стана ясно от решението на съдебните заседатели, които разглеждаха делото. 

Реалният брой на малтретираните деца може да е и много по-голям, тъй като част от църковните документи са били изгубени, а жертвите се страхуваха да свидетелстват, записаха заседателите мотивите към своето решение.

Съдебните заседатели обвиняват кардинал Доналд Вюрл, който ръководи католическата църква във Вашингтон, че е съучаствал, като е прикривал злоупотребите на свещениците, когато е бил епископ на Питсбърг.

Повечето от жертвите в Пенсилвания са момчета, но не липсват и момичета. Злоупотребите са включвали изключително груби и грозни изнасилвания. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени