Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генуа в извънредно положение ден след рухването на виадукта

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Джузепе Конте обяви извънредно положение в Генуа с продължителност 12 месеца заради срутването на моста, при което загинаха най-малко 39 души. Държавата ще отпусне от фонда за извънредни ситуации 5 милиона евро за покриване на спешните разходи. Ще бъдат взети мерки за останките от моста, който ще трябва да бъде построен наново. 

Италианското правителство ще започне процедура за отнемане концесията на „Аутостраде пер л'Италия” без да чака времето необходимо на наказателното правосъдие, съобщи Конте след извънредния министерски съвет в префектурата на Генуа, в който участваха лично вътрешния министър Матео Салвини, на икономиката Луиджи Ди Майо и този на транспорта Данило Тонинели, а останалите в конферентна връзка.

Конте каза още, че правителството е решило да обяви ден на национален траур, като точната дата ще бъде определена допълнително.

Говорител на Европейската комисия каза, че през април тази година, за подобряване инфраструктурата на Италия включително и на Генуа, Европейската комисия е отпуснала средства в размер на 8 милиарда и половина евро, отделно инвестициите , които й се полагат до 2020 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна