Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти е овладян мазутният разлив край Созопол

Снимка: БГНЕС

Мазутният разлив от потъналия преди век американски кораб "Мопанг" край Созопол е овладян близо 80 - 90%. Това съобщи след излизането си на брега водолазът Михаил Заимов. Той и още един доброволец приключиха днес със запушването на отворите, от които ставаше изливането на гориво.

"Счупени нитове на резервоарите на горивото са причината за разлива. Сутринта морето е било спокойно, което е позволило да се поставят още две тапи на местата, където е изтичало гориво", каза Михаил Заимов.

"Тези, да ги наречем образно тапи, които сложихме вчера, държат в момента основните разливи. Не е на 100 процента овладян. Това, което излиза на повърхността, е в порядъка на литри на час, докато в началото бяха стотици литри на час. Те основно не изтичат от пробойни, а от дупките, където са занитени стоманените листове на корпуса. Корабът е колабирал и от напрежението са се счупили нитовете. Следва професионална работа на водолази с подаване на въздух от повърхността, инструменти за рязане, бетонни котви около кораба да се разположат, изключително наложителна операция", посочи още Заимов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна