Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са готови с още икономически санкции срещу Турция, ако Анкара не освободи Андрю Брънсън

| обновено на 17.08.18 в 08:36
Американският пастор Андрю Брънсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон няма да плати на Анкара за освобождаването на християнския пастор Андрю Брънсън, когото определи като "голям патриот заложник".  "Няма да платим нищо за освобождаването на невинен човек, но ще спестим от Турция", заяви Тръмп в Туитър като добави, че Анкара от години използва Вашингтон за свои цели.
Пастор Брънсън е задържан в Турция от миналата година по обвинение във връзки със забранени организации.  Американският финансов министър Стивън Мнучин увери, че има готовност и за допълнителни санкции на Анкара след вдигането на митата върху вноса на стомана и алуминий. 

Това заяви американският министър на финансите Стивън Мнучин, който увери президента Доналд Тръмп, че министерството има готовност за нови мерки. Вашингтон вече наложи на Анкара ограничения в опит да я убеди да свали обвиненията от пастора, за когото се смята, че е поддържал връзки с терористи и е причастен към опита за преврат отпреди две години.

Според представител на администрацията, цитиран от АП, Анкара е пропуснала възможност да сложи край на напрежението, довело до санкции и срив на турската валута.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че двете страни биха могли лесно да разрешат проблемите си, но не и при сегашния подход на Вашингтон, който вдигна митата върху вноса на стомана и алуминий от Турция.

Заради напрежението в отношенията между двете страни турската лира загуби 40% от стойността си през тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна