Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колумбия затвори границата си с Венецуела, за да спре наплива от мигранти

В Пакарайма, Бразилия, бяха нападнати мигранти от Венецуела в щат до границата на двете държави.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колумбия затвори границата си с Венецуела в опит да спре наплива от венецуелци, бягащи от икономическата и политическата криза в страната си.

Над един милион мигрираха към Колумбия от началото на 2017 г., съобщи през юни правителството в Богота.

Половин милион венецуелци има в Еквадор, повечето от които са дошли от Колумбия, като част от тях продължават пътя си към Перу и дори Чили.

Еквадор обаче обяви нови правила за венецуелците, като обяви, че ще пуска само притежаващите паспорти. Досега те можеха да влязат в страната и с лична карта.

Това предизвика незабавния протест на Колумбия, която обяви, че така уязвими хора ще останат блокирани на нейна територия.

В Коста Рика протест срещу мигрантите от Венецуела прерасна в насилие, като се наложи полицията да се намеси. В сблъсъците в парк в центъра на столицата Сан Хосе пострадаха леко няколко души.

В Бразилия бяха нападнати два лагера на мигранти от Венецуела в град Пакарайма, намиращ се в граничен за двете държави щат. Местните нападатели опожариха и отчасти разрушиха лагерите, пострадали са трима бразилци. До напрежението се стигнало, след като местен жител казал, че е бил нападнат. В негова защита се събра протестен митинг със скандирания срещу имигрантите.

В Коста Рика гледат на мигрантите от Венецуела и от Никарагуа като на престъпни елементи. По данни на правителството около 23 000 мигранти от Никарагуа, бягащи от усложнената политическа и икономическа обстановка там, са потърсили спасение в Коста Рика.

В Бразилия те са над сто хиляди, като не се посочва колко са мигрантите от Венецуела.

Във Венецуела, която се намира в северната част на Южна Америка, живеят най-малко 30 милиона души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна