Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция излезе от продължилите 8 години спасителни програми за икономиката ѝ

| обновено на 20.08.18 в 18:40

Днес приключи гръцката одисея със спасителните програми от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Атина официално оставя зад гърба си кризата, заради която икономиката ѝ се сви с една четвърт след 2010-а, а безработицата надвишава 20 процента.

"За първи път от 8 години Гърция може да се изправи на крака без помощта ни", заяви председателят на еврогрупата Марио Сентено. И посочи, че това е станало възможно благодарение на изключителните усилия на обикновените гърци, дисциплинираността на гръцкото правителство и подкрепата на кредиторите, включително чрез отписване на дългове. В подобен стил се изказа и еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси:

“Постигнахме доста чрез фискалната ни политика, прилагането на фискалните пакети за укрепване на пакта за стабилност и растеж, създаването на банковия съюз, за да е вече много по-силна нашата еврозона. Когато казвам, че това е край на кризата, имам предвид не само Гърция, а цялата еврозона“.

Гърция обаче ще изплаща дълговете по спасителните програми за общо 289 милиарда евро чак до 2060 година. 

Тази вечер се очаква специално изявление на премера Алексис Ципрас. Според някои гръцки медии той ще го направи от остров Итака, където Одисей се завръща 10 години след Троянската война.

Това не означава и край на мерките за икономии, предупреждават икономисти. От 2010 г. ЕС и МВФ са изплатили общо 289 милиарда евро на Гърция, за да избегнат държавния фалит.
"Гърция излиза успешно от спасителната програма", "Край на надзора на кредиторите",коментират днес гръцките медии. "Този ден е начало на нова епоха за гърците", каза председателят на парламента Никос Вутцис.
До пълното възстановяване на гръцката икономика ще минат още години, според коментари на финансисти.
Управителят на Гръцката национална банка Янис Стурнарас е на мнение, че трябва да продължат мерките на строги икономии.
Португалският министър на финансиите и председател на Еврогрупата отчете изключителните усилия на гръцкия народ в годините на кризата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна