Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се ли подлага на риск конкурсът за придобиване на нови самолети, пита главният секретар на президента

Снимка: БГНЕС

Съмнения за предопределяне на изхода от състезанието за придобиване на нов изтребител изрази главният секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов. Повод е съобщение за скорошно пътуване до Съединените щати на делегация от Министерството на отбраната. 

Съмненията на Димитър Стоянов са подхранени от факта, че делегацията се води от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Стоянов припомни, че през 2016 г. - точно преди изпращането на искането за предоставяне на оферта, заместник-министър Запрянов също е посетил Съединените щати. 

"Не се ли подлага на риск самият конкурс за придобиване на нови самолети? Не се ли погазват принципите за равнопоставеност и конкурентост между всички участници в конкурса?" - пита още главният секретар на президента Румен Радев.

В актуализирания проект, парите за който парламентът одобри преди два и половина месеца, фигурират всички отпаднали оферти за стари и нови самолети. От Министерството на отбраната уточниха, че делегацията заминава за Съединените щати по покана на американската страна. Очакват и покана от другите държави, проявили интерес към запитването. 

По първоначална информация отговорите на новото българско запитване за оферти за изтребители ще бъдат отворени в началото на октомври. Сделката за до 8 изтребителя е на стойност милиард и 800 милиона лева с ДДС, платима за няколко години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна