Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадрид одобри ексхумирането на тленните останки на Франко

Цветя са поставени върху гроба на испанския диктатор Франциско Франко в „Долината на падналите“ в Сан Лоренсо де Ел Ескориал край Мадрид.
Снимка: Ройтерс

Испанското социалистическо правителство одобри днес указ за ексхумирането на тленните останки на диктатора Франсиско Франко от мемориалния комплекс „Долината на падналите“, за да бъдат препогребани другаде, съобщи вицепремиерът Мария дел Кармен Калво, предаде БТА.

Честваме 40-ата годишнина на демократична Испания и един стабилен и зрял конституционен ред, а те са несъвместими със съществуването в мемориала на гроб, който продължава да слави личността на Франко, подчерта на пресконференция Калво, цитирана от Франс прес.

„В „Долината на падналите“ могат да почиват само тленните останки на загиналите в Гражданската война", отбеляза тя.

Според вицепремиера ексхумирането, на което семейството на бившия диктатор остро се противопоставя, може да се извърши до края на годината.

Предстои одобреният от кабинета указ да бъде гласуван от Конгреса на депутатите (долната камара в парламента), където социалистите са малцинство. Те обаче могат да разчитат на подкрепа от радикалната лява партия „Подемос“, каталунските сепаратисти и баските социалисти, за да получат необходимото им обикновено мнозинство.

Ексхумирането на останките на Франко от мемориала, построен по негово нареждане на 50 км северозападно от Мадрид, ще е паметно събитие в Испания, която още носи обществените и политически белези от Гражданската война от 1936-1939 г., отбелязва Асошиейтед прес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени