Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 са вече загиналите при тежката катастрофа край Своге

Зам.-министър Ангел Попов: Автобусът е трябвало да мине втори технически преглед

| обновено на 26.08.18 в 05:09
Снимка: БГНЕС



16 души загинаха при тежката катастрофа край Своге в района на Лесков дол, при която автобус с туристи се преобърна, съобщи вътрешният министър Валентин Радев. Други 18 души са ранени.  Пътниците са били пенсионери, които се връщали от екскурзия до манастира "Седемте престола".


Инцидентът е станал около 17.10 часа. Малко по-късно на място са изпратени екипи на пожарната и линейки. Най-вероятната причина за тежкия инцидент е това, че водачът на автобуса е загубил контрол над превозното средство, което се преобръща в Искърското дефиле. Вътрешният министър Валентин Радев допълни: 

"Загиналите на място са 13. Автобусът се обръща на една страна, след това го изправят пожарникарите и там има 13 загинали. Транспортирани в болницата са 21, включително единият е водачът на автобуса. В "Пирогов" са 8 транспортирани, двама от тях са починали, в "Св. Анна" са четирима, във ВМА  са двама, в ИСУЛ е един  - това е водачът. В Своге са шестима, от които една жена е починала. Общо до момента 16 са починалите."

Автобусът е трябвало да мине годишен технически преглед през месец август. Това обаче не се е случило, обясни заместник-министърът на транспорта Ангел Попов:

"Автобусът е собственост нам фирма "Мобилус - 5 ООД". Фирмата притежава шест моторни превозни средства. Нашите съмнения са, утре сутринта ще го потвърдим, че той не е минал на повторна техническа проверка. Трябвало е да мине август месец, не е преминал такъв технически преглед. Тъй като автомобилът е 2001 година, всички автобуси над 10-годишната си възраст преминават два пъти в годината."

По-рано в "Пирогов" здравният министър Кирил Ананиев каза:

"Работят и дневните, и нощните екипи. Организиран е целият медицински процес, апаратура, техника, персонал, всичко, което е необходимо. От Кръвния център ни увериха, че разполагат и са осигурили кръв всички групи, така че и от тази гледна точка няма да има проблем."

Проф. Николай Габровски - заместник-директор на Пирогов даде подробности за  състоянието на настанените в болницата:

"Съчетани са травмите, тъй като е било тежко пътно-транспортно произшествие . Има пациенти с наранени крайници, с гръден кош, травми в коремната област. Съчетани са. Имаме пациент с фрактура на гръбнака. Общо-взето тежки случаи. Тече интензивен диагностичен процес. Предполагам, че поне 24 часа ще необходими, докато имаме по-трайна информация. В момента всичко е много динамично."

Президентът Румен Радев също посети болница "Пирогов":

"Тук има още шест човека, четирима от тях са наистина в тежко състояние. Единствено една жена е контактна, имах възможност и поговорих с нея, добро самочувствие. Искам да благодаря на всички екипи и от Министерство на вътрешните работи, и от пожарна безопасност, най-вече лекарските, които реагираха по възможно най-бързия начин в тази тежка ситуация. Борбата е за всеки човек, за  живота на всеки един от пострадалите."

Румен Радев каза, че по-късно днес ще има повече информация за състоянието на ранените:

"Ще излезе и министърът на здравеопазването с министъра на вътрешните работи на съвместен брифинг и ще вече една пълна информация."  

Все още няма информация за 15 души от Световрачене, които са пътували в катастрофиралия автобус. Знае се, че те не се намират в нито една от болниците, където има настанени пострадали. Близките им продължават да чакат информация за тях.

Импровизиран щаб в кметството на селото събира информация за отпътувалите на екскурзия жители. Сред тези, за които все още няма информация, е и 13-годишно дете, което е пътувало с баба си.

Ръководителката на пенсионерския клуб, която е организирала екскурзията, е в болница. Тя е успяла да даде информация за част от пътниците, но не разполага с пълния списък на хората.

Пред кметството в селото са събрали жители, които очакват новини. Автобусът е потеглил рано тази сутрин от центъра на Световрачене, разказаха очевидци:

"Дойде автобусът, тук само се качиха 20 души. И в автобуса имаше 10, по-нагоре са се качили, значи са станали поне 30 са от тука."

Близките на хората заминали на екскурзия все още са в пълно неведение за тях. На този етап информация се събира в кметството, но липсват конкретни данни за когото и да било:

"Няма информация. Телефоните са заети непрекъснато."

"Тотално неведение за всичко. Никой нищо не знае."

Близките ще останат поред кметството и през нощта, докато получат информация.

Дъщерята на една от настанените в "Пирогов" сподели, че майка й и още две нейни роднини са се връщали със злополучния автобус от екскурзия:

"Така ми каза: "Тръгваме на екскурзия". Сега им виждам снимки във Фейсбук, хубава екскурзия и след екскурзията вече  край, не можем да гои намерим. И другите , и леля ми и това, ги издирваме. Оставете, че е кът информацията, но тя е и много раздвоена Братовчедите ми са по чужбина и се обаждат хората и не знаят какво се случва. Просто трагедията е страшна."

От МВР откриха телефон, на който роднини на пострадалите могат да потърсят информация за настанените в столичните болници за оказване на медицинска помощ. Номерът е 02 982 50 39.

Документите на фирмата превозвач на автобуса са изрядни. Става въпрос за малка фирма, която не е извършвала междуселищни превози, а само екскурзии. Това каза по-рано за "Хоризонт" Васил Пиронков - председател на Сдружението на автобусните превозвачи:

"Знаем за фирмата, както всички, че на този етап документите отговарят. Има шест превозни средства, но не извършва превози по общински транспортни схеми, само извършва по договори с туристически агенции екскурзии. Фирмата разполага с 50-местни автобуси, има един или два по-маломерни, но в обща степен са 50-местни."

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се присъедини към държавния глава и Министерския съвет в съболезнованията към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа в близост до Своге.
Правителството обяви 27 август, понеделник, за ден на траур за загиналите. Паметта им бе почетена от участниците във военния ритуал, който се състоя на централния площад в Габрово по повод годишнината от Шипченската епопея.
Рано тази сутрин движението по пътя през Искърското дефиле между Своге и Нови Искър беше възстановено. 
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна