Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13-годишно момче е сред загиналите след автобусната катастрофа край Своге

| обновено на 26.08.18 в 12:57
Снимка: БГНЕС

16 души са загинали след тежката автобусна катастрофа край Своге. Инцидентът стана снощи на пътя София-Своге при разклона село Лесковдол.

В автобуса са пътували предимно възрастни хора от софийското село Световрачене, които се връщали от екскурзия до манастира Седемте престола. На един от завоите при буря и дъжд автобусът се удря в няколко коли, излиза от пътя и пада в пропаст.

13 от 16-те загинали при вчерашната автобусна катастрофата край Своге са жители на Световрачане. Сред тях е и 13-годишно момче, съобщи кметът на селото Светла Николова. По думите й повечето от близките са информирани:

"Голяма част от тях имат информация още от снощи. 11 са от Световрачене. Още двама починали, които са с неизяснена самоличност. Не са били в тях документите. Предполагам, че и те са от тук."

От общо 21 пострадали, 18 са настанени в софийските болници "Пирогов", "Света Анна", "Царица Йоанна" и във Военномедицинската академия.

Осем пострадали са транспортирани към болница "Пирогов", като двама от тях са починали. Има опасност за живота на петима от намиращите се в "Пирогов" шестима пострадали при тежката автобусна катастрофа край Своге. Това съобщи  заместник-директорът на болницата проф. д-р Николай Габровски. По думите му травмите са тежки за възрастта на хората:

"Водещи до момента според нашите изследвания, са гръдните травми, тоест засягането на бял дроб, на сърце, фрактури на ребра с изгледи. За съжаление, това са травми, които имат продължителни последици, бавно развитие, което в следващите дни ще трябва да продължим да наблюдаваме много интензивно, но които по принцип са тежки и представляват голям проблем за пациентите, тъй като се нарушава основна функция, която е дишането, оксигинацията фактически на кръвта. Възрастта на пациента допълнително ни затруднява".

- каза д-р Габровски, като увери, че екипите в Пирогов правят всичко възможно пострадалите да бъдат в контролирано състояние.

Шестима пострадали, от които пет жени и един мъж, са откарани в болница "Св. Анна", съобщи директорът на болницата Славчо Близнаков:

"В "Света Анна" са приети 6 човека - пет жени и един мъж. Пет от тях са настанени в реанимация в по-тежко състояние, а една жена е настанена в хирургия. Всички са със съчетани травми. Две от жените са оперирани. При още двама също ще бъдат извършени оперативни интервенции след стабилизиране на състоянието им, вероятно две травматологични от ортопедите и една от коремни хирурзи. Вече са направени две такива. Имаме всичко необходимо и като техника, и като хора, и като кръв, и като медикаменти".

Остава стабилно състоянието на 62-годишната жена, транспортирана във Военномедицинска академия. Пациентката е контактна и адекватна. В тежко, но стабилизирано състояние е и 30-годишният пациент, също настанен в реанимацията на болницата. Пациентът е контактен и адекватен, съобщи началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

В ИСУЛ е откаран един от пострадалите с множество охлузвания и рани в областта на тялото и главата, с комоцио. Пациентът е в съзнание. Остава в лечебното заведение за активно наблюдение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна