Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на Спешна помощ отрече линейките да са закъснели с пристигането си на мястото на автобусната катастрофа край Своге

| обновено на 26.08.18 в 09:41
Снимка: архив

Продължава разследването на причините, довели до тежката катастрофа, станала снощи край Своге, при която загинаха 16 души, а 18 са ранени.

Състоянието на пострадалите остава тежко, съобщиха за "Хоризонт" от болниците, в които са настанени ранените. Сред тях е и шофьорът на катастрофиралия автобус.

Проверка по случая прави и транспортното министерство. Резултатите от нея ще бъдат представени на прокуратурата.

След обяд в МВР започва съвещание с представители на всички институции, имащи отношение по проблема с пътната безопасност, на което ще се обсъдят известните досега факти и обстоятелства около тежкия инцидент.

Министър Валентин Радев разпореди психолози от института на МВР да помогнат на близките на загиналите и на пострадалите, както и на участвалите в спасителната операция - полицаи и пожарникари.

Говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска категорично отрече информацията, че линейките са закъснели. По думите й първият екип е пристигнал на мястото на катастрофата на 30-ата минута:

"Първата е пристигнала точно на 30-ата минута. За последната вече не мога да кажа, нямам тази информация пред мен в момента, но пак казвам: това е път. Няма никакви над 55 минути, над 50 минути и така нататък. Бяха мобилизирани линейките на Драгоман, на Костенец, и разбира се, от София-град. Това са 15 линейки, което е огромен ресурс за нашия капацитет, които бяха концентрирани на място, работиха през цялото време. Нощната смяна също пое".

В участъка, където вчера стана автобусната катастрофа с 16 загинали, е  констатирано износване на асфалта. Това каза пред "Хоризонт" Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи:

"Това означава, че няма добро сцепление между асфалта и гумите на автомобилите. И при сух път, и при мокър път, автомобилите поднасят.  700 метра участък, 2017-а има 7 катастрофи с 6 ранени и един загинал. Ние сме подавали сигнали. РПУ-Своге е подавало сигнали, община Своге също е подала сигнал".

Пътят София - Своге - Мездра, на който се случи вчерашната автобусна катастрофа, е компрометиран и опасен. Това са констатирали експерти от Института за пътна безопасност в свое становище, публикувано преди дни. В интервю за "Хоризонт" Богдан Милчев от Института обясни:

"Констатациите са, че този път, въпреки ремонта, не е почистен. Има камъни, има дървета по него, има паднали огради, има липса на знаци, има предпазни съоръжения, които са повредени. Целият този път е компрометиран и опасен".

Разследването на причините за катастрофата ще продължи поне 3-4 месеца, прогнозира за "Хоризонт" Георги Илиев - бивш следовател от Националната следствена служба и обясни:

"В нашата държава, както вървят нещата, в 99 процента от случаите при пътно-транспортните произшествия вината е на самите водачи. Много рядко се отчита пътната обстановка, атмосферните условия, състоянието на пътя и състоянието на моторното превозно средство, което се управлява. Всички тези неща трябва да бъдат прецизно проверени, защото ние имаме пътища, някъде магистрали, които се ползват от много хора, и на които не се обръща абсолютно никакво внимание."

В манастира "Рождество Богородично", известен и като "Седемте престола", в понеделник ще бъде отслужена панахида за загиналите в катастрофата край Своге, които са се връщали от посещение в светата обител. С решение на правителството утре - 27 август е обявен за ден на национален траур.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!