Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключенският и екотуризмът стават приоритетни за Дунавския туристически район

Снимка: радио Виден

Приключенският и екотуризмът стават приоритетни за Дунавския туристически район. Това беше договорено на среща между областни управители и кметове в края на юли.

Голяма част от Северозападна България попада в Дунавския туристически район -център Русе, а останалата част принадлежи към район Стара планина - център Велико Търново. Това няма да попречи на развитието на туризма в района , според областният управител на Монтана Росен Белчев, които присъства на срещата:

„Моето виждане и мнение, че трябва да се работи интегрирано с всичките общини, които по падат в Дунавския туристически район и с всички областни администрации ,туристически дружения, за да може да се направи една стратегия за развитие на туризма, интегрирана, която да принесе за по доброто  развитието на туризма в бъдеще в нашия район.“ 

Община Белоградчик е една от общините в българския Северозапад, които разчитат изключително много на приходи от туризъм. През последните години отрасълът бележи напредък.

„Наистина през последните години се наблюдава една постоянна тенденция на ръст на туристите и през последната година имаме над 107 хиляди туристи. Това според мен се дължи на добрата реклама и доброто обслужване в нашите туристически обекти“, каза Росен Младенов, заместник кмет по туризма в община Белоградчик.

Берковското село Комарево е малко населено място в Северозападна България, което е добър пример за развитието на фестивалния туризъм през последната година. Цвета Йорданова е кметски наместник и за краткото време тя успява да реализира успешна кампания по възстановяването на читалищната библиотека в селото и да организира и проведе първото издание на музикалния фестивал "Комарево рок фест", посрещнал около 500 любители на тежката музика.

„Идеята ни е догодина фестивалът да е двудневен и в рамките на двата фестивални дни посетителите да могат да разгледат и още забележителности в нашия регион“, каза Йорданова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна