Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Халил Летифов: Темата за превенцията на пътнотранспортните произшествия често се неглижира

Продължава разследването на автобусната катастрофа край Своге

| обновено на 28.08.18 в 08:53
Халил Летифов
Снимка: БГНЕС

Темата за превенцията на пътнотранспортните произшествия често се неглижира, а институциите си прехвърлят една на друга вината за тях, заяви пред БНР Халил Летифов, председател на транспортната комисия в парламента, по повод тежката автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

„Смятам, че институциите, които са властимащи, носят основното задължение да задават темата. В крайна сметка има органи, които трябва да са си свършили работата. Има Закон за движение по пътищата. Той е достатъчно рестриктивен, дава база да се извършва и контрол, а и по един или друг начин да предпазим самите шофьори, пешеходците, всички участници в движението“, каза Летифов в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

Той допълни, че темата за предприемането на мерки срещу войната по пътищата ще бъде поставена както в пленарната зала, така и в транспортната комисия в парламента.

Междувременно продължава разследването на автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души и 21 бяха ранени.

Разследващи иззеха документи от холдинга, ремонтирал пътния участък, където стана инцидентът. Проверява се дали некачествена реконструкция може да е станала предпоставка за тежката катастрофа.

Цялото интервю с Халил Летифов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна