Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изплащат се 8,5 милиона лева на ветеринари с частна практика

| обновено на 28.08.18 в 19:05
Снимка: БГНЕС

Фонд Земеделие ще изплати на частнопрактикуващите ветеринарни лекари 8,5 млн. лв.

Парите са за извършени от тях дейности по профилактика и имунизация на животните през първата половина на тази година, съобщават от Фонда.

Решението е взето след отвореното писмо на ветеринарите до премиера и заплахата, че ако парите не им бъдат издължени, в края на месеца ще започнат протестни действия.

Частнопрактикуващите ветеринари изпълняват държавната програма за профилактика и ваксинация на животните. По тази причина два пъти годишно, през юни и през декември, държавата им възстановява, вложените средства. Тази година обаче независимо от предадените отчети и предложения от страна на  Агенцията по храните, фонд “Земеделие“ не е намерил време за одобрение на средствата.

Ветеринарите отказаха да кредитират държавата и написаха писмо до премиера, в което заплашиха, че ще спрат работа в знак на протест. В условия на върлуващи - чума, туберкулоза и птичи грип плюс очакваната африканска чума по свинете това щеше да доведе до бедствие. Частните ветеринари са единствените, които лекуват животните, а държавните им колеги, които са на щат в Агенцията по храните, имат само контролни функции. Така се стигна до днешното решение за одобряване на дължимите над 8 милиона лева. Парите ще бъдат изплатени до десет дни. С това решение протестната готовност се отменя, съобщиха ветеринарите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна