Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разработиха робот-прототип на събирач на меки плодове във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания разработиха робот-прототип на събирач на меки пловдове, чието използване се очаква да стартира съвсем навреме за Брекзит, съобщиха от Есексксия университет. Учените и властите се надяват по този начин да бъде решен проблемът с недостига на сезонни работници предимно от Източна Европа, който се задълбочава с неяснотата около свободата на движение след Брекзит.

Доскоро инженерите не успяваха да разработят робот, способен да бере, да проверява и да пакетира меки плодове, като ягоди например, поради тяхната различна форма и размери. Новият прототип обаче ще може да възпроизведе начина, по който хората берат плодовете с две ръце и ще използва камери за откриване на скритите под листата плодове.

Британските фермери вече съобщиха за недостиг на сезони работници това лято и заплаха за събиране на реколтата. Председателят на организацията "Британски летни плодове" Ник Марстън заяви, че роботите не са реалистично решение на проблема с Брекзит в краткосрочен и средносрочен план. Той изтъкна, че тепърва ще започне изпитанието на проекта и ще минат години докато роботите станат комерсиална реалност.

Събирането на меки плодове във Великобритания се превърна в един от най-бурно развиващите се отрасли през последните две десетилетия, не на последно място благодарние на работниците от България и Румъния. След референдума за Брекзит обаче много от най-големите производители се наложи да ограничат дейността си именно поради недостига на работна ръка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна