Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мевлют Чавушоглу: Реформите, свързани с кандидатурата на Турция за членство в ЕС, стават приоритетни

Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Реформите, свързани с кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз, стават приоритетни за правителството в Анкара, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу. Още трима членове на правителството подкрепиха тези намерения.

Турският първи дипломат увери, че пълноправното членство остава цел на страната му и че продължават усилията за подновяване на преговорите по Митническия съюз между ЕС и Турция. Анкара също така работи за отпадане на визите за нейни граждани.

От своя страна правосъдният министър Абдулхамит Гюл заяви, че Турция ще работи за ускоряване на правосъдието и засилване на управлението.

Берат Албайрак, на когото са поверени турските финанси, анонсира, че през следващата седмица ще посети Великобритания, а след това и Германия. Той изтъкна подкрепата, която Турция е получила от редица европейски страни след началото на търговски конфликт със Съединените щати. Светът преживява турбуленция с център в Съединените щати, добави той.

Албайрак обеща, че 2019 г. ще бъде година на борба с инфлацията.

Турция остава напълно лоялна към подписания на 18 март 2016 г. протокол с Брюксел за спиране на нелегалната емиграция, посочи пък вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!