Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Мегакомисия ще прикрива безсилието на властта да се справи с ужаса по пътищата", коментира в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието пише, че безсилието на държавата логично е довело до поредната безсмислена идея - мегаструктура да обедини службите, които отговарят за пътната безопасност от различни ведомства и министерства. Така властта ще се опита да излезе суха от скандала с опасния път при Своге, на който в събота автобус падна в пропаст и загинаха 17 души, а 21 бяха ранени. След тежката катастрофа се разбра, че нито един държавен орган не си е свършил работата. Отговорност засега от никого не е потърсена. По традиция обаче започна преливането от пусто в празно, коментира още "Сега".

"Идея как да не ни мамят с помпи: Махат таксата за престой в такситата", пише вестник “24 часа”. На нейно място ще бъде въведена тарифа, която ще таксува цялото време за пътуване. Тези промени предвижда да направи в Закона за автомобилните превози автомобилната администрация, заяви в интервю за всекидневника новият ѝ изпълнителен директор Бойко Рановски.

"Сдружение "Бъдеще за село Труд" обвини управляващите, че са опънали "чадър" за нарушенията, извършвани от инсталация за ток от биомаса край пловдивското село", пише вестник "Дума". Местните са подавали множество сигнали за миризмата и лошия въздух от централата. Когато проверяващите дойдат обаче, "всичко е шест", посочва изданието. Местните обвиняват властите, че си затварят очите, за да облагодетелстват директора на централата Яков Джаров, който доскоро бе общински съветник от ГЕРБ в Пещера, допълва "Дума".

"Всеки четвърти пенсионер у нас е с ТЕЛК-ово решение. От всички около 2 млн. души в пенсионна възраст у нас над 519 хиляди души  получават инвалидна пенсия. Това показват данните на Националния осигурителен институт за първото полугодие на 2018 година, цитирани от вестник "Монитор".

"Дядо поп ще става мениджър", с това водещо заглавие излиза днес "Труд". Това ще става с изучаването на нова магистърска програма по "Църковен мениджмънт" в Софийския университет. Тя е насочена към духовници, които отдават църковни имоти под наем, продават светена вода и даровете от миряни, обяснява всекидневникът.

Голяма римска баня, част от вила на аристократ, е открита от археолози от Регионалния исторически музей в Стара Загора, съобщава вестник "Стандарт". "Добре запазени са студеният басейн, съблекалнята, подовото отопление и малката вана" - това е разказала Мария Камишел, ръководител на археологическите екипи. По думите й керамиката датира от 4-5 век, допълва "Стандарт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени