Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Глобяват “Витоша експрес" заради нарушения при превоза на пътници по линията София - Пловдив

| обновено на 30.08.18 в 18:21
Снимка: БГНЕС

Министерството на транспорта извърши проверка на фирмата превозвач "Витоша експрес", която днес спря курсовете си по направлението София- Пловдив и обратно, заради прекратен договор със Столичната община. 

Министерството налага глоба от 3 хиляди лева, заради нарушения при превоза на пътници. Освен това са съставени два акта по 200 лева на шофьори, които работят към фирмата.

Стотици хора, пътуващи по направлението София- Пловдив, днес бяха принудени да търсят алтернативни варианти за придвижване. Причината е прекратеният договор от страна на Столичната община с фирмата, обслужваща това направление - "Витоша експрес". Тази сутрин четири автобуса на превозвача не са потеглили от София за Пловдив.

Причината е прекратеният договор на фирмата със Столичната община, каза за "Хоризонт" Иван Николов - директор на дирекция транспорт в Столична община. Договорът е прекратен едностранно с едномесечно предизвестие от 29-и юли тази година.

"Договорът бе прекратен поради констатирано системно неизпълнение на поетите задължения, по-конкретно неспазването на договорната продажна цена за билет, като по оферта превозвачът е трябвало да продава билета на 7.00 лева, като същият е продавал на доста по-висока цена - 14.00 лева", посочи причините Николов. 

В следобедните часове няма да бъдат изпълнявани и курсовете на кръгъл час от Пловдив към столицата. 

Пътниците, идващи обичайно около половин час преди потеглянето на автобусите, с изненада научаваха, че курсовете по направлението са спрени до края на деня:

“Търсим варианти да се комбинираме с такси и да пътуваме до София. Току-що разбираме, че не пътуват автобусите до вечерта. Това ме изненадва, защото никога не ми се е случвало“.

Други от желаещите да пътуват, се насочваха към гарата, за да използват ж.п. транспорта. Междувременно от касата връщаха парите на всички, които бяха предварително закупили билети.

Собственикът на автогара "Юг" Веселин Дошков, чиято фирма е другата, извършваща курсове по направлението, каза, че е научил за ситуацията около 11.00 часа тази сутрин. Той подчерта, че около 400 души ще са потърпевшите само от липсата на следобедните курсове на "Витоша експрес" от Пловдив за София, които по график са от 13.00 до 20.00 часа.

Веселин Дошков каза, че има възможност, но не може да пусне негови автобуси:

"Нормативната уредба допуска т. нар. “спешна мярка“ с разрешение на областния управител на София". "Това обаче не е направено и не е ясно докога този хаос ще продължи", допълни Веселин Дошков, според когото Столична община е трябвало да прекрати договора едва след осигуряването на алтернативен вариант за пътуващите.

Фирмата е получила предизвестие за прекратяване на договора за превоз на пътници през юли, съобщи за Хоризонт управителят на "Витоша експрес" Тихомир Асенов:

"За мен е необяснимо защо беше нужно да се правят такива показни акции, като тази сутрин, да се изпращат екипи на Държавна автомобилна администрация на двете автогари както в София, така и в Пловдив, да се съставят актове. Доколкото разбрах, даже на съседния сектор е имало и кола на "Жандармерията". Не знам какво са очаквали. Може би някакви протести от наша страна или някакви размирици, не знам защо. Според мен, не беше нужно".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.