Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата положителна проба на заразени с африканска чума прасета у нас

| обновено на 31.08.18 в 19:28
Снимка: БГНЕС

Първият случай на заразени с африканска чума прасета е регистриран в село Тутраканци - община Провадия във варненска област. 

Областният управител на Варна уточни, че прасетата в Тутраканци са 23. Евентуално решение за унищожаването им ще бъде взето след заседание на кризисния щаб, което се провежда в момента. Очакват се резултатите от втората проба от заразените животни. Забранено е влизането и излизането на живи животни от територията на селото, а около селото има трикилометрова санитарна зона за ограничаване достъпа до него.

Прасетата ще бъдат евтаназирани в съседното село Бозвелийско, засега няма зараза, съобщи д-р Златина Димова директор на Областната дирекция за безопасност на храните. Хората се призовават да не колят животните и да не съхраняват месото, защото има опасност от бързо разпространение на заразата. Болестта не е опасна за хората и се развива само сред свинете.

Георги Чобанов, директор на Дирекция “Здравеопазване“ в БАБХ заяви:

“Изключително опасно е, ако се търгува с такова месо, но не за хората , а е опасно за индустрията и за разпространението на вируса. Вирусът е много  устойчив в околната среда. Клане на прасе в инкубационен период и съхраняването му в хладилна камера, съхранява вируса невероятно дълго. Вирусът може да бъде съхранен над три години“.

В района няма работещи екарисажи, затова във всяка община ще бъдат определени места за загробване на умъртвените животни. 

Заради африканската чума по свинете се забраняват търговията и транспортирането на свине във Варненска област, съобщиха от Агенцията по храните. Изключение се прави за животните, предназначени за незабавно клане. 
Започва преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в цялата Варненска област. Клинични прегледи за чума ще се правят всяка седмица на всички домашни свине. 
Всички животни от уникалната за България порода Източнобалканска свиня, които се отглеждат пасищно, незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.

Близо 70 000 са прасетата в четирите свинекомплекса на територията на областта.

По-рано директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид потвърди наличието на огнище.

Експерти от областната дирекция днес разговаряха със стопани от с. Краново, където има около 12 животни. Оттам препоръчват те да бъдат заколени. Най-много големи свинеферми има в североизточна България. Само в Русенско те са около пет. Стопаните са притеснени, каза Ангел Маринов, който отглежда близо 1 700 животни:

 "Не знаем какво да правим. Доста от колегите, включително и аз, имахме намерение за бизнес, но всеки си спря плановете, просто не знаем какво ще се случи утре".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна