Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова протестна демонстрация в Кемниц

| обновено на 01.09.18 в 20:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди германци демонстрират в този час един срещу друг в град Кемниц - градът, където преди 6 дни иракчанин и сириец намушкаха смъртоносно 35-годишен местен жител.
Множество хора се отзоваха на призива на ксенофобското движение ПЕГИДА и партията "Алтернатива за Германия", които изтъкнаха, че един от убийците е трябвало да бъде екстрадиран в България още преди две години с решение на съда.
"Знам как действа интеграцията. Местните хора не се събират с чужденците, чужденците не се събират с местните хора. Чувате ли ме! Уважението и признанието се печелят - те не са безплатни!", заяви един ораторите на националистическия митинг, който събра около 2 хиляди души. Толкова бяха и контрадемонстрантите, които пледират срещу национализма и ксенофобията.

Към момента около 1 500 души са откликнали на призива за протестна демонстрация от страна на партията "Алтернатива за Германия" и ксенофобските движения ПЕГИДА и "ПроКемниц". Демонстрантите обаче все още се събират.

Контрадемонстрацията под наслов "Покажи сърце вместо омраза" започна по-рано и привлече няколко хиляди души, в това число водещи политици от Социалдемократическата партия, Левицата и Зелените.

Полицията в Кемниц също е многобройна, за да предотврати повторение на събитията от миналата неделя. Тогава националистическата демонстрация завърши с издевателства на десни радикали над чужденци.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна