Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погребаха американския сенатор Джон Маккейн с военни почести в щата Мериленд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тленните останки на американския сенатор републиканец Джон Маккейн бяха погребани с военни почести на частна церемония в присъствието на семейството и на приятели във Военноморската академия в Анаполис, в щата Мериленд, предадоха Франс прес и ДПА.

Джон Маккейн почина на 81 години в дома си в щата Аризона след едногодишна борба с тумор в мозъка. Той  пожела да бъде погребан в гробището на Военноморската академия близо до Вашингтон, където като пилот от Военноморските сили е получил офицерско звание през 1958 г.

Неколкостотин души, някои с американски знамена, присъстваха на преминаването на траурното шествие с ковчега на Маккейн от Вашингтон до Анаполис, столица на Мериленд. С погребението приключиха едноседмичните церемонии в почит на Маккейн, който е считан за герой на Америка, бил е пленник във Виетнамската война и беше един от най-изявените критици на президента Доналд Тръмп в Републиканската партия.

На траурната церемония във Вашингтон в събота похвални слова за покойния сенатор произнесоха бившите президенти, републиканецът Джордж Буш син и Барак Обама. Преди смъртта си Маккейн пожела сегашният президент републиканец Доналд Тръмп да не бъде поканен на погребението му.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна