Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индийският президент: България може да бъде наш ключов партньор в отбраната и информационните технолигии

Снимка: БГНЕС

България може да бъде ключов партньор на Индия в областта на отбраната и на информационните технологии, посочи индийският президент Рам Натх Ковинд след среща с българския си колега Румен Радев. Двамата обсъдиха възможността за откриване на директна въздушна линия между България и Индия. В присъствието на двамата президенти бяха подписани двустранни документи в областта на туризма, образованието, науката и технологиите, и ядрената енергетика.

България и Индия въстановяват диалога на най-високо политическо ниво след 15-годишна пауза. Затова посещението на индийския президент в София е важно за бъдещото сътрудничество между двете страни, посочи президентът Румен Радев:

"България е с голям потенциал за сътрудничество в областта на икономиката, търговията, образованието, науката. Първо да започнем с геополитическото положение на нашата страна, което я превръща автоматично като незаобиколим елемент от комуникацията между Европа и Азия. Не е важно просто да търгуваме заедно. По-важно е да работим заедно. Заедно да готвим своите кадри, заедно да провеждаме научни изследвания, без които няма конкурентноспособна икономика в нашия глобален свят. Да инвестираме и заедно да развимаме производства

Индия е изключително важен партньор за България. Индия се оформи като глобален фактор в световната икономика".

България може да бъде ключов партньор на Индия в областите на отбраната и на информационните технологии, посочи индийският президент Рам Натх Ковинд:

"Обсъдихме всички аспекти на нашите отношения. Препотвърдихме ангажимента си да разширим своето пратньорство в областта на политиката, икономиката, отбраната, науката, технологиите, образованието и културата.

Българските компании могат да се възползват от бързоразвиващата се индийска икономика, а индийските фирми да създадат партньорства в България както за целите на вътрешния пазар, така и за Европейския съюз. Основните области на двустранен търговски обмен включват информационни и комуникационни технологии, биотехнологии, фармацевтика, земеделие, хранително-вкусова промишленост, автомобилостроене, отбранителна индустрия, инфраструктура и туризъм".

В деня, в който в Индия отбелязват Денят на учителя, президентът Ковинд изнесе лекция в аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

"21 век е време на драматична технологична промяна", заяви Рам Нат Ковинд. Индийският държавен глава припомни, че в исторически план България и Индия винаги са били средища и на традициите, и на промяната, а нашите общества имат здрави устои и дълга памет. Той декларира, че Индия с радост ще сподели своя опит и ноу хау с България в съответствие с приоритетите на  нашата  страна. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени