Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания е поискала спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Тереза Мей: Двамата издирвани за отравянето на Скрипал са служители на руското военно разузнаване

| обновено на 05.09.18 в 19:13
Александър Петров (вдясно) и Руслан Боширов, за които има издадена европейска заповед за арест.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама руски граждани – Александър Петров и Руслан Боширов – бяха посочени като заподозрени в опита за отравяне с „Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри. Информирайки депутатите за хода на разследването премиерът Тереза Мей заяви в парламента, че заподозрените са служители на руското военно разузнаване. 

Според полицията и прокуратурата има достатъчно доказателства Петров и Боширов да бъдат обвинени в опит за убийство на Сергей и Юлия Скрипал и за притежаване на неврнопаралитичното вещество, заради забраната за химически оръжия. В парламента премиерът Тереза Мей изтъкна:

" Мога да заявя, че на базата на данните на разузнаването, правителството стигна до заключение, че двамата посочени поименно от полицията и прокуратурата, са служители на руското военно разузнаване“.

Подобен акт не би бил възможен без одобрението на най-висшите кръгове в Москва, допълни премиерът. Стана ясно, че Тереза Мей е информирала по телефона американския президент Доналд Тръмп за новото развитие по „случая Скрипал“. Според някои съобщения, руски дипломат е бил привикан в британското министерство на външните работи. Говорителката на руското външно министерство Мария Захариева отново отрече Кремъл да е замесен. Няма шанс обаче Петров и Боширов да бъдат екстрадирани във Великобритания, тъй като това е в противоречие с руската конституция.

Междувременно стана ясно, че Великобритания е поискала спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпроса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна