Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 133 години от Съединението на България

На 6-ти септември честваме 133 години от Съединението на България.

Съединението е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и с известна автономия. Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. 

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър Първи. 

Официалният празник се отбелязва от 1998 година.

В София тържественото честване на годишнината от Съединението ще започне в 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг.

Организатор на събитието е Столичната община. В програмата ще участват Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столичната община.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна