Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция готова да удари Сирия при употреба на химическо оръжие

Началникът на Генералния щаб на френските въоръжени сили ген. Франсоа Льокоантр
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военен №1 на Франция заяви днес, че силите му са готови да нанесат удари по обекти в Сирия, ако бъдат използвани химически оръжия в правителствената офанзива за отвоюване на северозападната провинция Идлиб, предаде Ройтерс.

Началникът на Генералния щаб на френските въоръжени сили ген. Франсоа Льокоантр заяви още пред репортери, че до края на ноември групировката „Ислямска държава“ ще бъде прогонена и от последните зони в Сирия и Ирак, които контролира.

„Готови сме да ударим, ако се използват отново химически оръжия. Те могат да бъдат извършени на национално ниво, но не е в наш интерес да го правим без възможно най-много партньори“, каза ген. Льокоантр.

През април Франция, САЩ и Великобритания изстреляха над 100 ракети по проправителствени обекти в отговор на предполагаема атака с отровен газ.

Стотици цивилни са напуснали късно в сряда райони в югоизточната част на Идлиб като се насочват на север, страхувайки се от очакваната офанзива на режима.

Хората „се придвижват към западната част на провинция Алепо и към района Африн“, уточни за АФП директорът на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман. Той съобщи за "близо 180 семейства, което прави около 1000 души".

Русия, която е съюзник на режима в Дамаск, поднови във вторник въздушните удари срещу бунтовници в Идлиб след 3-седмично прекъсване. В същото време проправителствени сили водят обстрели, очевидно в подготовка на мащабно настъпление срещу последния бунтовнически бастион.

ООН и международната общност се боят, че ако в Идлиб избухнат сражения, това може да доведе до хуманитарна катастрофа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна