Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Димитрова: Димитър Атанасов не е нарушил регламента на "Бургас и морето"

| обновено на 10.09.18 в 09:50

До изпълнението на „Неочаквано“ на сцената на „Бургас и морето“, такава песен не е съществувала, според закона за авторското право. Това каза Тони Димитрова, която е член на предварителната подборна комисия на конкурса. 

Тя коментира казуса дали една от печелившите песни на композитора Димитър Атанасов, нарушава регламента. Такива твърдения направи Мария Димитрова, която твърди, че песента е била създадена много по-рано.

Тони Димитрова подчерта, че преди 12 години Мария Димитрова я е изпяла на два конкурса, но на тях тя се е явила като като изпълнител, а не представяйки парчето в конкурс за нова песен.

„Митко нито е продал песента, нито тя е била излъчвана, нито регистрирана като авторска. Регламентът казва, че песента не трябва да е популяризирана, въртяна по медии, издавана в албуми“, обяснява Димитрова. Тя е категорична, че по този критерий, песента „Неочаквано“ не е нарушила правилата.

В интервю за БНР Бургас Мария Димитрова потвърждава, че песента не е била публикувана в радио или телевизионен ефир или в интернет, не е издавана и в албум.

Дайте сега да убием хубавата песен, защото и той, и Гергана я изпяха прекрасно. И на тази песен и се даде нов живот и видя бял свят в тяхното изпълнение. 12 години момичето я пяло тук там, но някой да я чувал? Тя е заспала един дълбок сън, като красавицата от приказките. Композиторът и дава нов живот и той има това право.“

Тони Димитрова попита дали ако песента не е спечелила първо място, дали някой е щял да повдигне въпроса.

„Аз не виждам престъплението на Митко. Това е такова отравяне час преди да се излъчи фестивала. Той изобщо не е могъл да се зарадва на наградата. Защо трябва да се тровим така? Авторът казва на кого ще даде песента. Авторът казва какво ще се случи с песента.“, категорична е Тони Димитрова. 

Подробностите в звуковия файл:






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна