Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боб Уудуърд: Президентът Доналд Тръмп за малко не разпали конфликт с Пхенян в Туитър

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп за малко не е разпалил конфликт със Северна Корея със съобщение в Туитър, твърди разследващият журналист Боб Уудуърд, цитиран от Франс прес.

В този пост, който в крайна сметка не е публикувал, Тръмп е смятал да нареди да бъдат прибрани в САЩ семействата на базираните в Южна Корея около 28 500 американски военни, каза Уудуърд в интервю за телевизия Си Би Ес. Такава мярка е щяла неминуемо да бъде интерпретирана от Пхенян като сигнал за предстоящо нападение на американските сили, обясни журналистът, автор на нова полемична книга за управлението на Тръмп.

В книгата си Уудуърд описва Тръмп като обсебен от идеята за връщане на американските военни от Южна Корея. 

По-рано през деня в социалната мрежа Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува друг пост, с който приветства военния парад в Северна Корея "без обичайното излагане на показ на ядрени ракети", организиран в Пхенян по случай 70-годишнината от основаването на КНДР, предадоха Франс прес и ДПА.

"Това е голямо и много положително послание от страна на Северна Корея", написа Тръмп, както и допълни, че темата е била "мир и икономическо развитие", изказвайки благодарност на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Според него "нищо не е по-добро от двама души, които се ценят един друг".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна