Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският излишък на Китай спрямо САЩ достигна нов рекорден връх през август

Данните вероятно ще доведат до допълнителна ескалация на търговската война между Вашингтон и Пекин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговският излишък на Китай спрямо САЩ удари нов рекорден месечен връх през август, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които предполагат, че втората по сила световна икономика е изправена пред още повече наказателни мита от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Китайският износ в посока Съединените щати нарасна с 13,4% на годишна база до 44,4 млрд. долара след повишение през юли с 13,3 на сто. В същото време растежът на вноса от САЩ се забави през август до 11,1% от 11,8% месец по-рано, достигайки едва 13,3 млрд. долара. Това доведе до разширяване на търговската дупка между двете най-големи икономики в света до рекордните в историята 31,05 млрд. долара спрямо 28,09 млрд. долара през юли.

Трябва да се има предвид, че за първите осем месеца на годината китайският излишък спрямо най-големия експортен пазар в лицето на САЩ се увеличи с близо 15%, което неминуемо ще задълбочи търговското напрежение между Вашингтон и Пекин.

Данните са факт само дни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че неговата администрация е готова да въведе допълнителни наказателни мита върху вноса на китайски стоки за още 267 млрд. долара в добавка към подготвените, но все още невлезли в сила митнически тарифи за китайско произведени стоки за 200 млрд. долара.

Двете водещи световни икономики вече наложили взаимни 25 проценти митнически тарифи за стоки на стойност 50 млрд. долара, като на този етап Белият дом все още не е взел окончателно решение дали да увеличи търговските санкции, касаещи вноса в САЩ на китайски стоки за още 200 млрд. долара.

Ако Тръмп обаче осъществи отправените от негов заплахи за втори и трети кръг от "войната на митата", общият обем на китайски стоки, обект на високи тарифи, може да надвиши сумарният износ на Китай към САЩ за 2017-а година в размер на 505 млрд. долара.

В същото време общият търговски излишък на Китай се сви през август до 27,91 млрд. долара от 28,05 млрд. долара месец по-рано, показват данните на Генералната митническа администрация, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за позитивен баланс в размер на около 31,0 млрд. долара. Растежът на китайския износ се забави до 9,8% от 12,2% през юли, докато вносът се увеличи с 20,0%, но след негово повишение с 27,3% месец по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени