Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на британския икономически растеж през юли благодарение на горещините и на Световното по футбол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическият растеж във Великобритания се ускори през юли благодарение на по-силните потребителски разходи, свързани със Световното първенство по футбол и с необичайно големите горещини на Острова.

Британският вътрешен продукт нарасна през юли с 0,3% спрямо юни, когато беше отчетена скромна експанзия от 0,1 на сто. На годишна база БВП през юли се повиши с 1,6% след растеж с 1,3% месец по-рано.

В рамките на трите месеца до края на юли растежът на БВП се ускори до 0,6% от 0,4% през второто тримесечие и спрямо 0,2% в началото на годината, отбелязвайки най-солидна експанзия от август 2017-а година насам.

"Секторът на услугите нарасна особено силно, като продажбите на дребно се представиха доста добре, подкрепени от топлото време и Световното първенство по футбол. Строителният сектор също отбеляза отскок след слабото начало на годината", отбеляза Роб Кент-Смит от ONS.

Доминиращият в британската икономика сектор на услугите (формиращ 79,6% от БВП) нарасна през юли с 0,3%, допринасяйки с 0,21 процентни пункта към икономическия растеж, като в рамките на трите месеца до края на юли той се разшири с 0,6%, отбелязвайки най-солиден растеж от януари 2017-а година. Търговията на едро и дребно пък скочи с 0,6% на месечна база и с 2,4% през трите месеца до края на юли спрямо година по-рано.

Строителство през юли се повиши с 0,5% на месечна база и нарасна през периода май - юли с цели 3,3%, отбелязвайки най-добро повишение от трите месеца до края на февруари 2017-а година.

Индустриалното производство пък нарасна през юли с едва 0,1% на месечна база и с 0,9% спрямо година по-рано, докато промишленото производство се сви с 0,2% спрямо юни и нарасна на годишна база с 1,4 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна