Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тачи разкриткувака остро изказването на Вучич в Косовска Митровица

Президентът на Косово Хашим Тачи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Косово Хашим Тачи остро разкритикува вчерашното послание на президента на Сърбия Александър Вучич от Косовска Митровица.

Наред с уверенията, че е за мир в региона и диалог и в крайна сметка за споразумение с косовските албанци, Вучич вчера нарече бившия югославски президент Слободан Милошевич „велик сръбски лидер“, който е имал най-добри намерения, но е постигнал много лоши резултати за сърбите.

Тачи реагира като използва прозвището на Милошевич от войните в бивша Югославия през 90-те години на миналия век:

„Вчера чухме думи за мир, разбирателство, приятелство и нужда от диалога с албанците. В същото време чухме и хвалби за „касапина на Балканите“, човекът, отговорен за геноцида в Косово, Босна и войните в Словения и Хърватия - Слободан Милошевич. Мисля, че тези неща се изключват взаимно“, каза той.

Вучич отвърна на обвиненията с твърдението, че критиците вадят думите му от контекста.

„Това, което казах вчера, е не величаене, а напротив - истинска и отговорна критика за политиката, което водихме. Усетихме го всички - по много лошите резултати за Сърбия. Затова казах, че за нас е важно да нямаме вече култ към ковчезите, а към живите. Не култ към миналото, а към бъдещето“, каза той.

Мирното съвместно бъдеще на Белград и Прищина остана под въпрос, след като в края на миналата седмица Тачи и Вучич не се споразумяха за размяна на територии.

Днес косовският президент за първи път отправи директно предизвикателство към Белград, след като прие албанци от Прешевската долина, които искат земите им да станат част от Косово.

„Не мога да обещая на хората от Прешево, Медведжа и Буяновац обединение с Косово, но мога да гарантирам, че ще работя упорито, за да го постигна“, каза Тачи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна