Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мандатът на Марк Карни като управител на АЦБ беше удължен до началото на 2020 година

Марк Карни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Английската централна банка Марк Карни се съгласи да остане на своя пост до края на януари 2020-а година, заяви във вторник британският финансов министър Филип Хамънд, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

"Обсъдих с управителя на АЦБ възможността му да остане малко по-дълго на поста, за да се осигури приемственост в период, който би могъл да се окаже доста бурен за нашата икономика", посочи Хамънд пред депутатите в британския парламент, визирайки възможността за негативни последици от излизането на Великобритания от Европейския съюз в края на март догодина.

Филип Хамънд допълни, че Марк Карни се е съгласил да остане начело на Централната банка до януари 2020-а година, удължавайки със седем месеца своя мандат, който по принцип трябваше да изтече през юни 2019-а година.

От своя страна управителят на АЦБ заяви, че е готов да направи всичко възможно, за да съдейства за един успешен Брекзит, след като се съгласи неговият мандат да бъде удължен до края на януари 2020-а година.

"Признавам, че през този критичен период е важно всеки да направи всичко възможно, за да подкрепи плавен и успешен Брекзит", посочи Марк Карни в писмо до финансовия министър Хамънд. "Съобразно с това, искам да направя каквото е по силите ми, за да популяризирам както един успешен Брекзит, така и ефективен преходен период в Английската централна банка и мога да потвърдя, че ще зачета удължаването на моя мандат до януари 2020-а година", написа Марк Карни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени