Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Източното крайбрежие на Съединените щати се подготвя за мощния ураган Флорънс

Ураган
Снимка: БГНЕС

Източното крайбрежие на САЩ се подготвя за ужасяващия ураган Флорънс. Милиони са принудени да се евакуират, докато най-голямото бедствие за сезона се насочва към домовете им.

“Този ураган не може да е сравнява с нищо, което сте виждали досега. Не поставяйте живота си в риск”, заяви губернаторът на Северна Каролина Рой Купър.

Властите призоваха хората в застрашените райони да не подценяват опасността. "Тази буря е истинско чудовище. Това е един изключително опасен, исторически ураган ", коментира Купър.

Щатите Северна и Южна Каролина, а също и Вирджиния наредиха масови евакуации по крайбрежието за над 1 милион души. Но излизането от населените места се оказа особено трудно за стотиците хиляди, които се опитват да напуснат.

Флорънс се простира на толкова широк фронт, че застрашава крайбрежните градове от Южна Каролина до Охайо и Пенсилвания. Според метеоролозите всички те могат да бъдат пометени от стихията.

Хората от застрашените региони се втурнаха да купуват бутилирана вода и консерви и след това да се евакуират от градовете. Междущатската магистрала беше блокирана от тежък трафик.

Пътят, по който най-вероятно ще се движи ураганът, включва няколко ядрени централи. Говорителят на "Дюк Енерджи" Райън Мосър заяви, че операторите ще започнат да затварят централите най-малко два часа преди пристигането на ураганните ветрове.

Силите на националната гвардия са мобилизирани в помощ на застрашените щати. А президентът Доналд Тръмп издаде заповед за извънредна ситуация в Северна Каролина, което ще позволи на властите да получат достъп до федерални средства в случай на необходимост.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна