Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер призова ЕС за по-голяма роля на еврото в международен план

Еврото трябва да се превърне в лице и инструмент на нова, по-суверенна Европа, посочи шефът на ЕК

Последна ежегодна реч на Жан-Клод Юнкер пред ЕП за Състоянието на ЕС
Снимка: Ройтерс

Европейският съюз трябва да увеличи потенциала си като световна сила, тъй като Съединените щати под президентството на Доналд Тръмп се оттеглят от редица международни ангажименти, заяви в сряда председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от агенция Ройтерс. Той също така призова, че еврото трябва да бъде по-добре популяризирано като световна валута.

В последния си годишен доклад За състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург, председателят на Европейската комисия посочи, че когато е обединен, Европейският съюз е сила, с която всеки трябва да се с съобразява. "Когато Европа говори в един глас, ние можем да наложим нашата позиция на останалите", каза Жан-Клод Юнкер.

Въпреки че ЕС е все още наранен от предстоящото оттегляне на Великобритания от Съюза, от нарастващия навсякъде национализъм, от враждебното отношение към имиграцията и от нарушаването на демократичните ценности от десни източноевропейски лидери като унгарския Виктор Орбан, Жан-Клод Юнкер настоява, че единният блок е по-обединен, отколкото може би изглежда и би могъл да използва това, за оформянето на света по негов вкус.

Започвайки последната си година начело на ЕК, политическият ветеран и бивш премиер на Люксембург отбеляза в днешната си реч и успешните преговори с американския президент Доналд Тръмп през юли, които доведоха до предотвратяване на непосредствена търговска война между ЕС и САЩ, като в същото време подчерта и новия интерес от страна на Китай да работи с Брюксел, за да се запази свободната световна търговия.

Позовавайки се на редица въпроси относно ролята на Вашингтон като световен икономически лидер, Юнкер каза, че еврото трябва да бъде по-добре популяризирано като световна валута. "Абсурдно е, че Европа плаща 80% от сметките си за енергиен внос, който е оценяван на 300 млрд. евро годишно, в американски долари, когато само около 2% от нашия внос на енергия идва от САЩ", заяви Юнкер. Според него също така е абсурдно европейските въздухоплавателни компании да купуват в долари вместо в евро самолети, произведени в Европа.

"Това трябва да се промени", посочи шефът на ЕК. "Еврото трябва да се превърне в лице и инструмент на нова, по-суверенна Европа", каза Юнкер, призовавайки единния блок да се превърне в по-глобален играч и с единната си позиция да оказва по-голямо влияние в международен мащаб.

Според него първото нещо за промотиране на еврото като водеща световна валута е успешното завършване на процеса за формиране на Европейския валутен съюз. "Глобалната роля на еврото е необходимо да бъде засилена", подчерта Юнкер.

Шефът на ЕК също така посочи, че Комисията желае да довърши търговския пакт на ЕС с Япония до май догодина и обяви началото на нови търговски отношения с Африка. "Африка не се нуждае от благотворителност, а от истинско и балансирано партньорство", посочи той, предлагайки нов алианс, който ще създаде 10 милиона работни места в Африка в продължение на пет години и ще помогне на африканските студенти и изследователи да осъществяват програми за обмен в Европа.

Коментирайки Брекзит, Жан-Клод Юнкер посочи, че ЕС има респект по отношение на решението на Великобритания да напусне Съюза. "Надявам се, че британците разбират, че  напускайки ЕС, те могат да загубят настоящите привилегии", отбеляза той и допълни: "ЕС ще направи всичко, което може, за да избегне твърда граница в Ирландия (между Република Ирландия и Северна Ирландия)".

Шефът на ЕК посочи, че приветства предложението на британския премиер Тереза Мей за по-близко партньорство след Брекзит. Той е съгласен с нейното предложение за стартиране на по-близко сътрудничество посредством споразумение за свободна търговия. "ЕС няма да се откаже от сключването на споразумение за дисциплинирано и подредено оттегляне на Великобритания", отбеляза Юнкер в последната си ежегодна реч пред европейските депутати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна