Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединяват се инициативните комитети срещу обгазяването на Нова Загора, Труд, Куртово Конаре и Русе

Протест в Русе срещу обгазяването
Снимка: БГНЕС

Инициативните комитети срещу обгазяването на Нова Загора, село Труд, Куртово Конаре и Русе ще се обединят за по-ефективен натиск върху институциите, които не работят в интерес на гражданите. Това заяви Галина Тошева от сдружение „Бъдеще за Труд“, по време на протеста „Нова Загора иска да диша“.

Десетки новозагорци протестираха снощи пред инсталацията за производство на биогаз, която от няколко години тормози жителите на града и на близките села с непоносими миризми. 

Тошева заяви, че обединението на пострадалите населени места от подобни инсталации тепърва ще търси отговорност и решения, а една от първите му задачи ще бъде да информира европейските институции за общия проблем.

Председателят на инициативния комитет в Нова Загора Кремена Петрова поиска промяна в законодателството, за да се спре прехвърлянето на отговорност между държавните институции.

„Искаме едно единно решение на тези институции, закон, който ясно да регламентира кой, за какво отговаря и след това да си носи последиците за неспазването на законите“, каза тя.

Дошлите на протеста новозагорци закачиха на вратата на преработвателното предприятие голям транспарант „Нова Загора иска да диша“ и поискаха премиера Бойко Борисов да разреши проблема.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна