Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водеща тема за гръцката преса днес е взетото вчера от Европейския парламент решение за Унгария, както и обсъдения доклад на група учени, посветен на пожара в Източна Атика от 23 юли. Според експертите, ако са били взети адекватни мерки за гасене, то било е възможно разпространението на огъня да бъде забавено до такава степен, че всички жители от засегнатите райони да бъдат евакуирани, пише вестник Елефтерос типос

Във водещата си статия Катимерини оценява положително, че ЕП зе заел твърда позиция към правителството в Будапеща, което определя като правителство с "много изразени черти на ксенофобия и авторитаризъм, което застрашава непрекъснато принципите и единството на Европа". 

Сръбският печат пък дава гласност на американски изследователи, които смятат, че на територията на страната се създава руска военна база. Според белградския вестник Новости, в доклада си въпросната изследователската служба на американския Конгрес поставя специален акцент върху работата на руския център в Ниш и подкрепата на Кремъл за "промосковските партии в Сърбия".

Руските вестници обръщат внимание на полевия военен парад на полигона "Цугол" в руския Забайкалски край. На него руският президент благодари специално на военнослужещите от Китай и Монголия, като подчерта, че, цитирам, "бойното ни братство има дълга и славна история", пише вестник Газета.

НАТО обеща внимателно да следи ученията, които в очите на Алианса са подготовка на Русия за "мащабни конфликти", добавя по темата РБК. А според официоза Росийская газета, полигонът "Цугол" е бил подготвен с оглед подготовка на руските войски за "мащабни военни операции".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна