Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволниха служител на дирекция "Сигурност" на летище София заради непроверените пътници от Бейрут

| обновено на 13.09.18 в 17:10
Снимка: www.sofia-airport.bg

От Летище София увериха, че са взели мерки да не се допускат повече случаи като последния, при който пътници от Бейрут са влезли в страната без гранична проверка. Това е станало заради допуснато смесване на транзитни пътници с такива, за които пътуването започва от София.

Не може да се случи непроверен пътник да излети от летището, категоричен е неговият изпълнителен директор Владимир Рапанджиев:

“Ще има технически средства, освен човешки фактор, за да можем да гарантираме в приемлива степен, че няма да се случи това нещо“, уточни той.

Смесването на пътници е станало на Терминал 2 и чрез камери и служители на Дирекция "Сигурност" са взети необходимите мерки, уточни Рапунджиев.

“В конкретния ден и случай е допуснато от служител на Дирекция "Сигурност" смесване на такива пътници, проверени в стандарта извън ЕС с пътници, които са по стандартите на ЕК и разписани в Националната програма за сигурност. Веднага това смесване, когато е констатирано, са взети необходимите мерки пак разписани в Националната програма и европейските регламенти, така че да не се допусне пробив в авиационната сигурност“, допълни още той.

След направените проверки служител от Дирекция "Сигурност" на летище София е уволнен, заради случая. Двама са с последно предупреждение. Ръководител на отдел е понижен и е назначен нов, а друг е наказан със забележка, каза още Рапунджиев. Всеки ден през летището преминават около 2 хиляди пътници, а между 7 и 9 са полетите от трети страни.

Служител от дирекция „Сигурност“ на летище София беше уволнен заради случая. Супервайзъри и началници на отдели са наказани с предупреждение за уволнение, забележка и понижение в длъжност.

Вчера стана известно, че пътници, пристигнали от Бейрут, са влезли в страната без паспортна проверка. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев бе категоричен, че отговорността в случая не е на МВР, а мнозинството в парламента отхвърли искането на опозицията министърът на транспорта Ивайло Московски да бъди извикан в пленарната зала заради случая. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени