Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заподозрените за убийството на Скрипал твърдят, че са били на туристическо посещение

Би Би Си и други британски медии разпространиха части от даденото по руската държавна телевизия интервю от Александър Петров и Руслан Боширов, обвинени в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри. Официалната реакция на британското правителство е, че казаното от тях, че са посетили Солсбъри като туристи е лъжа.

Петров и Боширов отричат в интервюто, че имат нещо общо с отравянето с "Новичок" на Сергей и Юлия Скрипал и че не са агенти на руското военно разузнаване. Те потвърждават, че това са истинските им имена и че са посетили Солсбъри, заради прочутата катедрала. Имали са намерение да посетят и намиращия се наблизо "Стоунхендж", но са се отказали заради лошото време.

В официално изявление от "Даунинг стрийт" се казва, че властите твърдо застават зад твърдението, че двамата руснаци са служители на руското военно разузнаване и че думите им, че са посетили Великобритания просто като туристи са лъжа, зад която стои Кремъл. 

Депутатът Джон Глен, в чийто избирателен район е Солсбъри заяви, че е странно, че двамата са посетили Великобритания само за два дни и че не може да се вярва на техните показания, които не отговарят на събраните доказателства от британското разузнаване.

Двамата руснаци заявиха, че не са носили в себе си парфюм „Нина Ричи“.

„Нормален мъж да носи със себе си женски парфюм – не е ли глупаво? Когато минаваш митницата, проверяват всички вещи. Ако имахме нещо такова, щяха ва се появят въпроси защо мъже носят в багажа си женски парфюм“, каза Боширов.

В началото на септември британската полиция публикува снимки на флакон за парфюм, с който било пренасяно отровното вещество, от което почина жителката на Еймсбъри Доун Стърджис.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна