Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесени сигнали за китайската бизнес активност през август

Бизнес активността в Китай изпраща смесени сигнали и през август, като растежът на инвестиции се забави до рекордно дъно, докато индустриалното производство и продажбите на дребно отчита слабо подобрение, показват данни на Националното статистически бюро, които предполагат, че втората по сила световна икономика ще продължава да се охлажда и през следващите месеци.

Дълготрайните бизнес инвестиции нараснаха през периода януари - август с едва 5,3% спрямо година по-рано при очакванията на финансовите пазари за запазване на тяхното темпо на растеж от 5,5%, отчетено през месеците до края на юли. Това представлява най-слаб растеж от 1992-а година насам, откогато и датира тази китайска официална статистика.

Докато инвестициите в промишлеността и в сектора на недвижимите имоти са относително стабилни, тези в инфраструктура, които представляват и ключова част от правителствената програма за предотвратяване на рязко забавяне на икономическия растеж, остават слаби. Растежът на инвестициите в инфраструктура се забави рязко през първите осем месеца на годината до 4,2% от 5,3% през периода януари - юли, докато инвестициите в железопътна инфраструктура дори се свиха с цели 10,6% от началото на годината досега, задълбочавайки спад от 8,7%, отчетен през първите седем месец.

В същото време индустриалното производство през август нарасна на годишна база с 6,1%, малко по-силно от предходния месец и от осреднените очаквания за повишение с 6,0%, докато продажбите на дребно се повишиха с 9,0% след по-слаб растеж от 8,8% от предходния месец.

Забавящата се икономика усложнява търговската война на Пекин с Вашингтон и засилва безпокойството сред китайските лидери, че продължителната битка ще навреди още повече растежа.

Китайското министерство на търговията заяви в четвъртък, че е получило покана от САЩ да възобновяване на преговорите. Това стана факт, след като по-рано през вчерашния ден "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин е поканил китайските си колеги за нови разговори, давайки по този начин на Пекин още шанс да избегне скорошното активиране на високи американски мита върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна