Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка намали прогнозите си за икономическия растеж през 2018 и 2019 година

Снимка: Ройтерс

Френската централна банка намали прогнозите си за растежа на втората по сила икономика в еврозоната за тази и следващата година, отчитайки по-слабото от очакваното представяне през първото полугодие и предполагайки, че външното потребление през следващата година ще бъде по-слабо от досегашните оценки.

Според новите прогнози БВП на Франция ще нарасне през 2018-а с 1,6% вместо с 1,8% и ще запаси това темпо на растеж през 2019-а вместо досега очакваната експанзия от 1,7 на сто. За 2020-а година се очаква растеж от 1,7 на сто.

Занижените прогнози подсказват, че Франция вероятно ще изостава от темповете на растеж на еврозоната като цяло, след като ден по-рано ЕЦБ прогнозира, че БВП в региона на единната валута ще нарасне с 2,0% през тази, с 1,8% през 2019-а и с 1,7% през 2020-а година.

"Франция все още изостава по отношение на икономическия растеж, тъй като Франция все още изостава в реформите", посочи управителят на централната банка Франсоа Вилерой де Гало в интервю за радио Europe 1. Той обаче добави, че френската икономика все още бележи растеж над историческо осреднените нива и предполага, че Франция ще успее да достигне по темпове на растеж останалите членове на еврозоната през 2020-а година.

В същото време Френската централна банка направи възходяща ревизия на прогнозите си за инфлацията и вече очаква нарастване на хармонизираната инфлация (на индекса HICP) през 2018-а година с 2,1% вместо с 2,0% и с 1,7% през 2019-а година вместо с 1,5%. Според Вилерой де Гало възходящата ревизия на прогнозите за инфлацията се дължи на по-високите енергийни цени през настоящата година.

Според централната банка безработица ще се понижи от 9,1% през второто тримесечие на настоящата година до 8,3% към края на 2020-а година, отбелязвайки най-ниско ниво от края на 2008-а година, когато глобалната финансова криза беше в разгара си. Банката очаква, че спадът на безработицата и подобряването на покупателната сила на френските домакинства ще допринесат за ускоряване на потребителските разходи през следващите години, допринасяйки за компенсиране на прогнозираните по-слаби бизнес инвестиции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени