Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите Путин и Ердоган се срещат в Сочи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще се срещнат в понеделник в Сочи, потвърди пресслужбата на Кремъл.

Работното посещение на Ердоган в Русия беше анонсирано преди това от министрите на външните работи Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу.

В лаконичното съобщение на Кремъл се посочва, че двамата лидери ще обсъдят актуални въпроси на двустранното сътрудничество и сирийската криза. Целта е преодоляване на противоречията между Москва и Анкара за подхода към единствената останала под контрола на бунтовниците сирийска провинция Идлиб.

На 7 септември в Техеран Владимир Путин, Реджеп Ердоган и иранския им колега Хасан Рохани така и не стигнаха до обща позиция по въпроса.

С приетата тогава Техеранска декларация беше отправен призив към терористите да сложат оръжие. При обсъждането на текста Ердоган настоя в него да бъде записано и прекратяване на бойните действия, но тази точка така и не беше включена в окончателния вариант на документа.

Междувременно тази седмица Ройтерс съобщи,  че Турция е започнала струпването на войски по границата с провинция Идлиб.

Преди разговорите в Сочи Ердоган заяви, че за Идлиб е нужно решение, в което да участват както Анкара и Москва, така и водената от САЩ военна коалиция, действаща в Сирия. Той предупреди, че ескалация в Идлиб ще доведе до масова миграция към страната му, която вече е приютила 3,5 милиона бежанци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна