Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флорънс отне живота на 15 души, Мангхут – поне на 59

Последствията от бурята Флорънс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът Флорънс причини огромни наводнения и отне живота на 15 души в американския щат Северна Каролина. Около милион домакинства в щата са без ток.

Рекордните поройни валежи, създават бедствено положение в двете Каролини. Очаква се допълнително да са повишат нивата на реките и е много възможно те да прелеят през следващите дни и да предизвикат опасни свлачища.

Кметът на Ню Берн, Северна Каролина, Дан Аутлоу каза, че е наложил вечерен час. Все още има 30 основни пътни артерии, които са непроходими, 4200 домове и повече от 300 бизнес сгради са разрушени, а 6000 жители на селището са без ток. 1200 души са настанени в приюти заради бурята. Много от реките в района увеличават нивото си с напредването на времето и има опасност от срутването на дървета поради тежките условия.

Последствията от тайфуна Мангхут на ФилипинитеБурята "принуди хората да останат блокирани без възможност за придвижване”. Спешни екипи се опитват да възстановят захранването в откъснатите места. Флорънс се движи бавно, но се очаква още дъжд, който да се изсипе по пътя си в западната част на Северна Каролина и в югозападната част на Вирджиния.

Същевременно тайфунът Мангхут причини хаос в Хонконг, където буквално разтърси небостъргачи. Скоростта на ветровете достигна над 160 километра в час. В предишните дни Мангхут, смятан за най-мощното подобно явление през тази година, премина през  северната част на Филипините, където причини смъртта на най-малко 59 души.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени