Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марош Шефчович обяви кандидатурата си за председател на ЕК

Еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марош Шефчович - зам.-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за енергийния съюз, обяви кандидатурата си за водещ кандидат за шеф на ЕК от страна на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

„Девет членове на ПЕС, както е по нашите вътрешни правила, от юни ми дадоха своята подкрепа. За мен това доверие е изключителна чест. То ми позволява да потвърдя, че искам да бъда водещ кандидат, както и да влея енергия в колективните усилия на нашето социалдемократическо семейство, за да дадем тласък на конкретни убедителни и вдъхновяващи решения за хората от Европа“, каза словакът Шефчович (52 г.).

В специално обръщение той заяви, че Европа преминава през социални предизвикателства, които много хора намират за опасни. Като едно от тях спомена разпределението на благата от глобализацията.

„Благата от глобализацията не се разпределят справедливо и пропастта между бедни и богати се увеличава“.

Нашите ценности също са под натиск, добави Шефчович и посочи за пример национализма.

„Те изкривяват и злоупотребяват смисъла на патриотизма. Те процъфтяват върху разделенията и често си играят с огъня, като бързат да унищожат нашето европейско сътрудничество и нашата европейска мечта. Наша отговорност на политиците е да разберем защо част от гражданите, които откликват на призивите им, са изкушени да преобърнат масата на демокрацията“.

 „Трябва да внасяме енергия в еврото и да продаваме, например, самолети в евро, защото това ще ни позволи да бъдем и по-активни във външната ни политика“, каза още Шефчович.

Окончателното решение кого ще издигне ПЕС за председател на ЕК се очаква да бъде взето на 7-8 декември на партийно заседание в Лисабон.

Сегашния шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че се оттегля догодина. Неговият наследник трябва да получи подкрепата на страните членки след изборите за Европейски парламент през май идната година.

Кандидатурата трябва да бъде одобрена и от евродепутатите, преди новият председател на ЕК да поеме поста през ноември 2019 г.

По-рано този месец германският консерватор и евродепутат Манфред Вебер обяви, че ще се бори за номинацията на Европейската народна партия за поста шеф на ЕК. Смята се, че негов конкурент в ЕНП ще бъде бившият финландски премиер Александър Стуб.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени