Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов заяви в парламента, че e притеснен от качеството на законотворчеството

| обновено на 19.09.18 в 12:24
Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

В началото на днешния работен ден в пленарната зала депутатите приеха докладите за дейността на съдилищата през 2016 и 2017 година. Докладите трябваше да бъдат гласувани миналата седмица, заедно с тези за дейността на ВСС и на Прокуратурата, но по предложение на ДПС гласуването беше отложено заради отсъствието на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от пленарна зала. Днес Панов коментира в пленарната зала, че с телефонен разговор, а не писмено, както е по процедура, е бил поканен в Народното събрание:

"Миналата седмица получих обаждане по телефона ден преди насроченото заседание. Отговорих писмено с надеждата, че ще бъда разбран правилно, че формата ѝ на общуване не е допустима, но вчера отново бях поканен по телефона за днешното заседание. Днес ние напълно оправдано легитимираме една ниска институционална форма на общуване".

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че е притеснен от качеството на законотворчеството. При представянето на докладите за дейността на съдилищата през 2016 и 2017 година той заяви: 

"Засягането на елементарни правни принципи при упражняването на това правомощие от българския парламент... Не допускайте, уважаеми дами и господа народни представители, това да се случва, защото днес сте депутати, но утре, като обикновени граждани ще трябва да живеете по тези правила, които вие сами сте създали".
Заместник-председателят на парламента Емил Христов репликира:
"Вашето отношение и току-що изказаното към качеството на законите, приемани от Народното събрание, мисля, че не това е мястото, форума".

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че има напрежение в отношенията между съдебната власт и парламента, както и в самата съдебна власт, което се провокира от поведението на председателя на ВКС Лозан Панов.

"Отделни части на съдебната власт и аз ще бъда конкретен - вие, като председател на Върховния касационен съд, не отговаряте на това изискване".

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също репликира:
"Господин Панов, искам да Ви кажа, че във всяка една от комисиите, които има в българския парламент, работят много специалисти. Те не са дошли с новия парламент, а са тук с може би над десетилетие. За законодателство, което се смята, че противоречи на българската Конституция, има съответните механизми да сезира Конституционният съд".

Днес парламентът ще започне работа с промените в Закона за закрила и развитие на културата. Депутатите ще разгледат и Закона за обществените поръчки, който прецизира кръга на лицата, които са задължени да декларират лични обстоятелства при участие в поръчки, Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна