Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов вид помощ ще получават деца, които досега не са имали право на наследствена пенсия

| обновено на 21.09.18 в 11:20
Снимка: Ани Петрова, БНР

Нов вид помощ ще получават деца с един или двама починали родители, които досега не са имали право на наследствена пенсия заради липсата на осигурителен стаж на починалия родител. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за семейните помощи за деца. Помощта ще се предоставя от 1 януари следващата година, а размерът ѝ ще се определя от държавния бюджет. Сред условията за получаване на помощта са: детето да не е настанено за отглеждане извън семейството, редовно да посещава детска градина и училище до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, и да има направени всички задължителни имунизации и профилактични прегледи, съобразно възрастта и здравословното му състояние.

Според Светлана Ангелова от ГЕРБ по този начин се решава дългогодишен проблем.

По данни на НОИ към 31 декември 2017 година, само 2 693 деца до 20-годишна възраст получават персонална пенсия, останалите около 5 600 практически остават без специална подкрепа след загуба на родител“.

За следващата година са предвидени 4 млн. лева за новия вид помощ, уточни Ангелова.

Георги Гьоков от БСП възрази:

„Като знаем колко сте стиснати за социални разходи, ще ми се в законопроекта да определим автоматичен механизъм за определяне на размера на помощта. Например, в размер на 50 процента от линията на бедността, който беше 65 лева доскоро, а от тази година е 75 лева“.

Съпартийката на Гьоков Надя Клисурска настоя възрастта за право на новия вид помощ да бъде увеличена на 26 години и да отпадне подоходният критерий. Социалистите ще внесат предложенията си преди окончателното приемане на законопроекта.

Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов подкрепи промените.

Това е първата стъпка, правилната фигура на персоналната пенсия, да отпътува в ДОО към системата на подпомагане, за да може ДОО да бъде изчистено от пенсии, несвързани с трудова дейност“.

Със законопроекта на Министерски съвет се запълва правен вакуум, тъй като в сега действащия Закона за семейни помощи за деца няма регламентация на специална помощ за деца без право на наследствена пенсия от починал родител, няма и специален режим за децата, които нямат право както на наследствена, така и на персонална пенсия.

В редовния парламентарен контрол ще участват министърът на земеделието Румен Порожанов, на енергетиката - Теменужка Петкова и на околната среда и водите - Нено Димов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна