Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел: Когато сирийците са свалили Ил-20, нашите самолети вече бяха у дома

Руски самолет ИЛ-76
Снимка: архив

Израелска делегация начело с командващия на военновъздушните сили е в Москва, за да разясни обстоятелствата около свалянето на руския самолет Ил-20 в Средиземно море, съобщава РИА „Новости“. Машината беше свалена на 17 септември, а руското военно министерство обяви, че по самолета е стреляла сирийската противовъздушна отбрана, но обвини Израел.

Според първаночалната руска версия израелски изтребители F-16 са атакували цели в провинция Латакия и са използвали Ил-20 за прикритие.

Израелските военни са опровергали информациите в арабски медии, че руската страна не е приела обясненията и са посочили, че сирийската ПВО е изстреляла 20 ракети в момент, в който F-16 вече са били в израелското въздушно пространство и са приготвяли за кацане.

По-рано „Новая газета“ писа, че действията на сирийската ПВО са съглусавуни с руския военен съветник, който ги е разрешил, и че в момента на изстрелването на ракетите израелските изтребители вече са си били у дома.

Израелските системи за наблюдение са регистрирали изстрелването на повече от 20 ракети от страна на сирийската ПВО, които са руско производство, ракетен комплекс С-200.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна