Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки журналисти са задържани след твърдения за злоупотреби с европейски средства

| обновено на 23.09.18 в 11:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тримата гръцки журналисти от вестник „Филелефтерос“ се предадоха сами на полицията и днес ще бъдат изправени пред прокуратурата в Атина.

Те са задържани след подадена жалба от министъра на отбраната Панос Каменос. Той ги обвинява, че в журналистическо разследване, публикувано в изданието, са посочили неверни данни, които уронват авторитета на правителството.

Проучването на журналистите засяга разхищения на европейски средства, предназначени за подобряване условията на живот на мигрантите и бежанците в лагерите на два гръцки острова.

Според журналистите голяма част от средствата са отивали в бизнесмени, близки до министъра на отбраната, и същевременно цената на държавните поръчки е увеличена няколко пъти.

Главният редактор на изданието, който е сред арестуваните, посочи, че министърът е отказал да публикува своето становище с официални данни по разпределението на европейските средства.

Всички опозиционни партии реагираха срещу политическото поведение на министър Каменос. Съюзът на журналистите се обяви в подкрепа на арестуваните с изявление, че се нарушава Конституцията.

Гръцките медии коментират случая със заглавие „срам за демокрацията“, а гръцки евродепутати внасят случая за обсъждане в Европарламента.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна