Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия продължава да твърди, че Израел е отговорен за свалянето на нейния военен самолет

Ген. Игор Конашенков - говорител на руското министерство на отбраната
Снимка: ru.wikipedia.org

Русия продължава да твърди, че израелските военновъздушни сили са отговорни за свалянето над Средиземно море на нейния военен самолет Ил-20. Това стана ясно на брифинг на говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

През седмицата главнокомандващият израелските военновъздушни сили Амикам Норкин дойде лично в Москва, за да представи своята версия за случилото се. Той заяви, че трагичният инцидент, при който загинаха 15 руски военни, се дължи на безразборния огън на сирийската противовъздушна отбрана. Тази версия очевидно не се е оказала достатъчно убедителна за руската страна.

Израелците са предупредили руснаците, че ще атакуват цели в Северна Сирия, а всъщност са стреляли по обекти на юг, в провинция Латакия, заяви на днешния брифинг Игор Конашенков. Той повтори, че израелските изтребители Ф-16 са се прикрили зад руския Ил-20, като са го изложили по този начин на ответния огън на сирийската ПВО.

Подчертавайки доброто сътрудничеството между Русия и Израел в Сирия, Конашенков посочи:

„Предоставените ви днес обективни данни за събитията на 15 септември говорят за това, че военното ръководство на Израел или не оценява равнището на отношенията си с Русия, или не контролира отделни командири, разбирайки, че действията им могат да доведат до трагедия“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна